Ivana Šojat u Belom Manastiru

U četvrtak, 8. prosinca 2016. godine, od 18 sati u prostorima Etnološkog centra baranjske baštine, održati će se predstavljanje nagrađivane osječke spisateljice i prevoditeljice Ivane Šojat. Druženje u organizaciji Kluba čitatelja Ogranka Matice hrvatske u Belom Manastiru i Centra za kulturu Grada Belog Manastira voditi će Ana-Marija Posavec, a predstaviti će se zbirke poezije, eseji, priče i romani Ivane Šojat među kojima ističemo naslov “Emet i druge priče” izdan 2016. godine u nakladi Fakture.

Ivana Šojat rođena je 1971. godine u Osijeku, gdje je završila gimnaziju te dvije godine studija matematike i fizike na Pedagoškom fakultetu. Studij nije privela kraju zbog Domovinskog rata u koji se još početkom kolovoza uključila kao dragovoljac. Od 1992. do 1993. radi u Uredu Ministarstva obrane za odnose s UN-om i Europskom Unijom kao tajnica i prevoditeljica, a 1993. odlazi u Belgiju gdje je živjela osam godina te završila studij francuskoga jezika. Godinu dana radila je kao dopisnik Glasa Slavonije iz Bruxellesa.

Aktivno se bavi književnim prevođenjem i suradnik je brojnih književnih revija: Književna revija (prijevodi: M. Couturier, R. Barthes, Lecarne), Europski glasnik (prijevodi: E. Brogniet, J.-L. Wauthier, Deblue), Mogućnosti, Književna rijeka (poglavlje vlastita romana «Šamšiel» i poezija, te prijevod poezije belgijskog pjesnika S. Delaivea), Zarez (poezija), Quorum, Kolo, Nova Istra (vlastita poezija), Vijenac, Dubrovnik, Forum, Književna RepublikaPoezija, Riječi, the Ugly Tree i Le Fram (vlastita poezija na francuskome jeziku).